logo

Wat is er zoal te vinden aan literatuur dat met telegrafie te maken heeft.
sleutel

  1. Natuurlijk 'De Vonkenboer' van de hand van onze eigen Rinus Hellemons
  2. Farewell QSO's kuststations op dubbel CD
  3. Het seinsleutelboek van Gregor Ulsamer, DL1BFE
  4. Over & Uit van Cor Dobbelaar
  5. Verdarre-no-ens van Monika Arnold (PA3FBF)
  6. Interessante boeken over radio uit vervlogen tijden. (Wel niet over CW, maar toch)

Klik op één van bovenstaande voor meer.

HOME

 

De Vonkenboer herleeft

Veel CW liefhebbers zijn nog steeds op zoek naar het boek "De Vonkenboer" van Rinus Hellemons.
Na overleg met de VERON, die in het bezit is van de rechten, is besloten het boek te laten herdrukken.
Het boek is ondertussen
uitverkocht.
Er zijn nog enkele boeken aanwezig bij de VERON maar die kunt u alleen bemachtigen door mee te doen aan de vonkenboeren wedstrijd die gehouden wordt tijdens de Dag van de Radio Amateur.

Met vriendelijke groeten, Fam. Hellemons
VERON
Monika, PA3FBF
Paul, PA3AQL
Gerard, PA3AAE
Thea, PA3HBP
Maroeska

De heruitgave van De Vonkenboer is tot stand gekomen door samenwerking van HelleMonster met de familie Hellemons en de VERON.

Begin

Farewell-QSOs etc. van kuststations op dubbel-CD !

Nu de betekenis van de kortegolf bij de maritieme communicatie marginaal is geworden, breekt de tijd aan voor de geschiedschrijving op dit gebied.
Daarbij leveren de verslagen van de betrokken telegrafisten natuurlijk een bijzonder interessante bijdrage. bulbo
De Duitse radio-officier en zendamateur Sylvester Foecking (roepnaam: DH4PB) heeft een CD-album samengesteld met circa 2 uur aan historische opnamen uit de wereld van de maritieme kortegolf.
Het materiaal is deels afkomstig uit zijn eigen archief en deels geleend van de nautische beroepsopleiding in Bremen.
Zo zijn uitzendingen van bekende stations als Norddeich Radio, Scheveningen Radio, Land's End Radio en Halifax Radio voor het nageslacht vastgelegd.
Het gaat om allerlei soorten uitzendingen en berichten, waaronder noodoproepen (SOS), stormwaarschuwingen, ijsbergwaarschuwingen, maar ook reguliere weerberichten.
De CD wordt ingeleid met 3 minuten gesproken tekst.
U kunt kiezen tussen CD met Engelse of Duitse intro.
De CD met Engelstalige info is wat gewijzigd. Er is minder PX-DL maar ipv. daarvan de closedown von NMN van 17 minuten nu opgenomen.

De prijs is Euro 13,- per CD.

Sylvester Föcking DH4PB Wormser Str. 16 D-55276 Oppenheim
Tel.: 0049-6133-4328
eMail: foecking@main-rheiner.de

Begin

Seinsleutels

Van de hand van een internationaal bekende verzamelaar van seinsleutels in Duitsland, Gregor Ulsamer, DL1BFE, verscheen kort geleden "Faszination Morsetasten". Dit boek van 180 pagina's op A4 formaat bevat, naast tekst, 400 foto's van meer dan 250 sleutels van 100 producenten uit het Duitse taalgebied (DL, HB9 en OE) uit de periode 1850-2000. Van dezelfde auteur verscheen eerder al "Feuerschiff Borkumriff, die interessante Geschichte des Nachrichtenwesens an der Küste". We zijn ervan overtuigd dat veel telegrafieliefhebbers en in het bijzonder sleutelverzamelaars dit boek graag in hun bezit willen hebben. DL1BFE geeft het uit in eigen beheer. De oplage is beperkt en de prijs is inclusief verzendkosten Euro 25,00.

E-mail: dl1bfe(at)shark.emsnet.de

 

Begin

Over & Uit

Een zeemansverhaal maakt nog steeds veel indruk op mensen aan wal. Toch weten velen niet wie die zeelui zijn, wat ze op een schip doen en welke risico's ze lopen. De auteur, Cor Dobbelaar (1946), werkte zelf als marconist 30 jaren op allerlei schepen met de rang van radio-officier. Zijn bijnaam werd "Sparks". Dobbelaar schrijft heel bevlogen over zijn vak en over het leven op zee. uit z'n verhalen komt ook naar voren dat een onbeduidend voorval tijdens de vaart een nieuwe aanzet kan geven voor een volgende scheepsramp. De zeemansverhalen van "Sparks" spelen zich vaak af in gevaarlijke kroegen van grote en kleine havens in de wereld. "Sparks" vertelt met veel humor over de spannende anonturen en de serieuse keuzen die hij in zijn leven heeft gemaakt. Wanneer het schip na een lange tijd op zee een haven binnenloopt, dan begint zoor "Sparks een tijd van amoureuze avonturen, plezier en onvoorspelbare gevaren. In menige haven die het schip aandoet, ontmoet hij vrouwen die -net als hij- hebben gekozen voor een korte relatie totdat het schip weer uitvaart. De emoties lopen soms hoog op. "Sparks" verwerkt dat op zijn eigen manier, totdat hij zijn seinsleutel "Over en Uit" laat vonken...... Willem Moojen en Cor Dobbelaar hebben de verhalen geillistreerd met ruim 145 (kleuren)foto's van relevante schepen, havens en zeelevens. Een verklarende woordenlijst, de topofrafische- en schepenregisters van de auteur maken het boek ook voor de walslurp begrijpenlijk en toegankelijk. Kees F Boon (uitgever).

Het boek is rechtstreeks bij de boekhandel te bestellen.
ISBN 90-75913-11-7
Winkelprijs: € 33.90.

Cor Dobbelaar, e-mail: codo.int@planet.nl

Begin

key

Verdarre-no-ens

Verdarre-no-ens door Monika Arnold.

Het boek gaat over haar jeugd in de geboorteplaats Wuppertal. Hier in wordt o.a. beschreven hoe, bij haar, de CW ziekte is uitgebroken.


"Verdarre-no-ens!!" war in den 50er und 60er Jahren der noch beschaulich ruhigen Schwebebahnstadt Wuppertal der regelmäßig gehörte Fluch von Tante Nohl, der Nachbarin. Dieses Buch gibt aus der Sicht des Kleinkinds bis zur 14-Jährigen das Leben in der späteren Nachkriegszeit mit aufstrebender Wirtschaft und eingreifenden technischen Fortschritten wieder.

Bisher kaum veröffentlichte Fotos aus den 50er und 60ern zeigen das Wuppertal, in dem die Autorin aufgewachsen ist: so, wie es nur noch in der Erinnerung älterer Wuppertaler besteht und jüngere es nicht mehr kennen.

 

Begin