HOME
anthmant

PI9HM

Apparatuur Frequentie bereik PWR
TX: Rohde & Schwarz SK-010 1,5 ... 24 MHz 100 Watts
RX: Siemens 745 E 309a 1,5 ... 30 MHz
TRX: AN/GRC-9 (Angry nine) 2,0 ... 12 MHz 15
Vertikale antenne: 6 Meter lang
Langdraad antenne 30 Meter lang tussen twee masten van 12 Meter
Stroomvoorziening Robin 2 KW. generator.

Radio wagen

 

Mercedes-Benz, type: Unimog S 404.1 vier-wiel angedreven kleine vrachtwagen.  Bouwjaar 1962. De motor is een 6 cilinder lijnmotor, met een inhoud van 2,2 liter en een vermogen van 80 PK. Hij lust alleen benzine en rijdt ca. 3 km op 1 liter.

De wagen zelf is niet origineel meer want om het gewicht omlaag te brengen, zodat hij ook gereden mag worden door chauffeurs met alleen het B rijbewijs, is de benzine kachel boven de stuurkabine verwijderd evenals de trekhaak, de accessoires kist onder de wagen en de sneeuw kettingen.
In de radio bak hoort nog een telex machine en een telex converter. Ook deze zijn er uit gehaald. Daarvoor in de plaats is er een GRC-9 neer gezet voor het QRP werk op de 40 en 80 mtr. band
De Rohde & Schwarz zender en de Siemens ontvanger zijn wel origineel.

Met ingang van 27 september 2006 is HelleMonster II nog alleen te zien in het Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon. Na een heftige discussie heeft het bestuur van de Stichting Hellemonster de moeilijke beslissing genomen om de Unimog af te staan aan het museum te Overloon. Deze waren er erg blij mee en beloofden dat hij een mooi plekje zal krijgen en te zien zal zijn zoals wij hem gebruikt hebben.

De reden van deze beslissing was, omdat hij, als radiowagen dit jaar eigenlijk niet of nauwelijks is gebruikt. De zender vertoonde kuren. Hij deed het soms wel en soms niet. Het probleem was wel gelokaliseerd en teruggebracht tot één unit, maar zoek maar eens een storing die af en toe voorkomt. De unit moest dan uit het rek gehaald worden en met verleng kabels aangesloten. En als hij dan zo op de tafel lag, werkte alles prima.

Bovendien vergde het onderhoud van de wagen veel lichamelijke inspanning die voor ons (65+ en 70+) steeds moeilijker werd.

Kortom, we hebben met gemengde gevoelens afscheid genomen van onze Mog. Maar we zijn ervan overtuigd dat hij nu een mooi plekje krijgt om zijn oude dag te slijten.

Ook de Call PI9HM is, sinds maart 2009, opgehouden te bestaan.

Naar boven