De organisatie van de dag was weer perfect. Het jaarlijkse gebeuren is iedere jaar weer een geweldige belevenis. Qua gezelligheid, sfeer, diversiteit en blakend enthousiasme kent deze dag zijn weerga voor de radioamateur niet.

Voor dag en dauw de echtelijke sponde uitgedouwd door de xyl, die de hoge piep van de wekker nog hoort, en vertrokken met reserveapparatuur, zodat de Vonkenboerwedstrijden met maximale kans zouden slagen.

PD3TRU die naast zijn geweldige eigen inzet, en de begeleide Veroncursus F in den Haag, door mij als laatste zetje door het F examen ge-elmerd was, had mij een fles voortreffelijke cognac beloofd en die zou hij afgeven op De Vonkenboer.

De man die ik in alle vroegte in die Vonkenboerzaal tref vraagt "Ken je mij niet?" Hij leek wel wat op TRU, maar ik dacht en zweeg: "Jezus man wat heb jij in dat jaar dat ik je niet gezien heb een verlopen kop gekregen."

verlopen kop

 

Maar hij was TRU niet dus over de agressiviteit van de tand des tijds waren voorbarig hypothesen opgesteld.

Hij deelde mij mede dat mijn opiniestukjes erg afkrakend waren en tevens niet waarheidsgetrouw.

Mooi toch, denk ik dan, dat het afkraken en aan de kaak stellen van de verloedering en 'dumbing down' van het zendamateurisme niet waarheidsgetrouw is, dan is er dus toch nog hoop.

Maar, zegt hij, 'ik weet waar je woont'. Ikzelf gelukkig ook nog, daar heb ik zijn hulp nog niet bij nodig. Hij deelde nog mede dat hij in zijn functie van bestuurslid van de Old Timers Club had bewerkstelligd dat ik daar niet meer welkom was, omdat ik hun streven de PA0 "status" (waaronder dus ook de overgrote meerderheid oude C valt) te beveiligen tegen nieuwe instroom vanwege "de cultuurhistorische technisch vernieuwende inbreng en grote verdiensten van van de zendamateurs in het verleden", met succes had gedwarsboomd, op hun eigen website nota bene.

Ger Metselaar PAoAER de voormalige (vermoedelijk door zijn bestuurszetel gezakte) penningmeester is tevens de tot webmaster van de OTC opgeklommen beroepskabelstripper van de PTT, en die had dat besluit met groot genoegen geëffectueerd.

De OTC ledenadministrateur, die mij blijkbaar toesprak en die dus qualitate qua kan weten waar ik woon, kan zijn tijd wellicht beter besteden aan het zich eigen maken van sterkteberekening van antennemasten, zodat zijn constructie niet bij windkracht 8 in het Groningse al onderuit gaat.

prutswerk

 

Dat echec publiceren is helemaal een ramp voor iedereen die plotsklaps gratis LID is geworden van DARKS, een of ander overzees Nederlandsegemeenteblad, zoiets als Verona plachtte te willen worden, snel gratis lid worden omdat die helpen met het overtuigen van gemeentelijke instanties, dat 30 metermasten in de achtertuintjes van Vogelaars Prachtwijken niet misstaan tussen de welig groeiende wiet aldaar, en die tevens alsnog posthuum bewijs vormen voor de hypothesen van Freud.

Hoop is er zeker, want Remy Denker PA3AGF, de voorzitter van de Veron, die meedeed met de Vonkenboer en als deelnemer naast me ook 40 wpm zat te schrijven, heeft het voorelkaar gekregen middels bakken papierwerk en vele uren overleg, om Nederland als eerste land ter wereld als lid van de UNESCO de Morsecode en het gebruik ervan erkend te krijgen als WORLD IMMATERIAL CULTURAL HERITAGE dus "wereld immaterieel cultureel erfgoed". Belgie treedt binnenkort in zijn voetsporen, het zal het tweede land worden.

Morsecode is dus nu beschermd als cultuurgoed, en wij zendamateurs hebben de eretaak het als communicatiemode te handhaven, A1A dus, dat wil zeggen opnemen op het gehoor (of gezicht met Aldislamp). A1A is in het vervolg dus niet zo maar een digitale mode, maar een cultuurgoed. Het geeft een extra dimensie aan je hobby, als je een cultuurgoed levend kunt houden. Het geeft zwetsen in een microfoon van een koopbak over je galstenen, a la CB-er, meer cachet door dat met Morse te doen.

Dat is andere koek dan stoer doen met een bamiporto en een geel hesje als selfmade rampenbestrijder, die in geval van nood hooguit in de weg loopt. Maar goed, de officiële hulpinstanties die geen nieuw spul kunnen krijgen voor het oude tot op de draad versleten is, krijgen het wel als ze kans zien de oude troep bij DARES, die ze daartoe met vooruitziende blik 'erkend' hebben, te dumpen voor een 'tweede leven', die kunnen op hun beurt dan, zoals in 2013 gebeurde, een communicatievrachtwagen op de DVDRA zetten en als je binnenkijkt zie je het vacuum met twee bamiporto's op een tafeltje. Kunnen ze binnen die rijdende kooi van Faraday naar de eeuwige ruisvelden luisteren veroorzaakt door 73 fluisterende maagden.

Zo is iedereen weer blij behalve de 6 miljoen Nederlanders die uiteindelijk voor de kosten opdraaien volgend jaar met een aangekondigde naheffingsaanslag van totaal een half miljard. Voor het Vonkenboerwedstrijdgebeuren aanbrak, kwamen er een handjevol mensen meedelen dat ze niet meededen want er was een interessante lezing gelijktijdig gepland over de werking van de miniwhip antenne. http://www.hamnieuws.nl/pa0rdt-mini-whip-bij-wimo

Marc Schijven redacteur van het QRP-clubblad, was er ook, die heeft tijdje geleden met succes meegedaan met de Belgische sessie Veron/UBA om een CW predicaat bij zijn F te verkrijgen, en hij scoorde nu reeds onverwacht hoog bij de Morseladderwedstrijd, ik zie dus aankomend talent.

Qua resultaat stak deze keer niet PA1ZP, zoals ik verwachtte, maar PA0DIN me de loef af.

De verrassing van PA0WRT was het zenden met een home made Aldislamp. Tegen de tijd dat ik er aan wende was het bijna afgelopen. WRT schittert altijd met originele verrassingsideeen. Benieuwd wat hij volgend jaar weer verzint. De zelfbouwtentoonstelling over gelopen, ik zag er niet veel nieuws dat mij aansprak, de weersatellietgroep is direct herkenbaar aan de jaarlijks opgestelde 3D-antennerotor gefabriekt van fietsonderdelen, er waren minder stands en ook lege, ondanks de instelling van een prijs. Ik heb ruim voldoende zelfgebouwd afgelopen jaar om een stand mee te vullen, maar ik kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn en veel gesjouw lukt ook niet meer, de jaren zijn inmiddels zwaar gaan tellen. Hoewel ik het volste respect heb voor 30 GHz opstelling die ik zag en, geinig, een PE1REI zoiets, een slim uitziende vent, zoals vroegah in mijn jongensjaren alle zendamateurs in mijn herinnering er uitzagen. daar wilde ik toen als leergierige knaap dolgraag bijhoren, want die wisten alles op technisch gebied, en dat lukte nog ook. Als je jong bent leer je ook snel Morse herinner ik me van PCH35 nieuws voor schepen in ut Hagie, mauje stat agtah de duineh.. l

Die PE1REI had een 800uF elco tot 600 volt opgeladen en die werd via een thyristor ontladen in een een vlakke dikdradige spoel, daarop lag een CD, en die knalde metershoog de lucht in als de zaak getriggerd werd.

Dat deed me denken aan de analoge draaispoelmeters, als de permanente magneet verzwakt was kon je die na demontage en aanbrengen van een paar windingen dik koperdraad erop, op die wijze weer op volle sterkte brengen. Op het moment dat je de thyristor triggerde hoorde je een enorm geratel in de bakjes met spijkertjes die aan de muur hingen. Dat deed me altijd denken aan Sneeuwwitje en de 7 dwergen. Geen idee waarom.

Een CD weegt pakweg 15 gram. om die drie meter hoger te krijgen heb je

15E-3*9.85*3=0,45 joule nodig. Een elco van 800uF bevat bij 600 V

0,5*800E-6*(600^2)=144 joule.

Een rendement van lik-me-vestje dus. Maar meer dan 0,45 joule zal wel gebruikt worden om de luchtweerstand te overwinnen en de impulsgeluidsklap te geven. In ieder geval een demo voor de echte zendamateurs want de call van PE1ERI moest geseind worden met een opgestelde seinsleutel om het effect te triggeren. Leuk gevonden selectiecriterium.

Na de opstelling van tafels en apparatuur en testen ervan voor de Vonkenboer, was er nog tijd om door de zaal te zwerven.

Je ziet allerlei lieden al of niet getooid met een petje met call, zodat ze die niet kunnen vergeten, die alle records uit mijn herinnering overtreffen, en waarvan je nachtmerries krijgt, samengeperst zittend in de toeristenklasse van een chartervlucht, naar Parnassia, met die persoon naast je.

Bij de DARC-stand een boek Kurzwellen Empfanger gekocht en twee CD's van de ARRL met hun uitgaven over 2010 en 2011. Voor de QEX. Wel duur maar je krijgt toch meer techniek en op een beter niveau per euro dan je voor een tientje bij de Veron koopt. Ik kan het weten, want die heb ik ook gekocht. Als je ze door de ARRL laat opsturen betaal je als LID 46 euro porto, dus dit is een mooi alternatief.

En bij de Duitse kernenboer, die gelukkig aanwezig was, gele en rode Amidonkernen, voor de laagdoorlaatfilters van het WSPR baken dat ik binnenkort publiceer als nabouwbaar ontwerp. Bij de UBA zal dat wel worden, of in de gratis RAZZIES, www.pi4raz.nl/razzies, want de redactie van Electron heeft de samenwerking opgezegd, omdat ik artikelen met mijn naam erboven geheel zelf wil schrijven en die niet politiek correct wil laten verminken door de redactie.

Dat was het, 's middags vroeg weggegaan, kortste weg door de achterkant van de zaal, waar de auto buiten geparkeerd stond, mooi niet, terugsjouwen met steeds zwaarder wordende doos, door de deinende tegen mij aan botsende massa in Brownse beweging naar de voorzijde en buitenom weer naar de achterzijde.

Poehoeh, dat was een klus. En aldus op huis aangesukkeld in een kalm gangetje. Tijd om de nieuwe aanwinsten te besnuffelen.

 

73 Wim PA0WV